Rahier

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Rahier? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en hebben een prima rendement. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig wek je in eigen beheer groene stroom op. Wegens de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker tref je waardevolle gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Rahier!

zonnepanelen installateur 4987
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLuik
GemeenteStoumont
Postcode49870
Gasverbruik20.300 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€164,46

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Rahier juni 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be lees je de spelregels in de gemeente Stoumont. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Stoumont zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Rahier
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze groene leningen waardoor gezinnen tegen een lage rente een lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5020), dan is jouw winst al gauw €622. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen soort vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juni 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Rahier variëren tussen de €4300 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pak ‘m beet 2720 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Delta en Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €680,00 (tarieven juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Rahier bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119108€3600 – €4400€410
2279013€5300 – €5650€575
3354015€5975 – €6050€725
4402017€6325 – €6600€930
5466019€6925 – €7300€1010
6490023€7650 – €7925€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Rahier lees jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rahier bedraagt 3550 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2875 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3875 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De doorsnee huizenbezitters prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens zijn er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Rahier?

Voor het leggen van panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rahier

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Rahier vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt vind jij in enkele stappen een professionele expert in jouw omgeving. Het merendeel van de installateurs bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets de karakteristieken van de woning. Het genre huis (schuin + plat) en de focus-richting van de woning zijn cruciaal. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Rahier.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Dan komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit de buurt. Kijk verder dan de laagste offerte, maar check ook de benodigde certificaten (bijv. RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Rahier op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Rahier
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Rahier een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!