Melsbroek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Melsbroek? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en hebben een prima rendement. Aan de hand van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij omvangrijke raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Melsbroek!

zonnepanelen installateur 1820
 • Structureel lagere energiekost.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteSteenokkerzeel
Postcode18200
Gasverbruik21.540 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€167,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Melsbroek mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Steenokkerzeel. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Steenokkerzeel bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Melsbroek
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een speciale lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5010), dan is het voordeel al snel €621. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim vele tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Melsbroek variëren tussen de €4800 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op pak ‘m beet 2930 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Vandebron betaal je al snel €732,50 (prijspeil mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Melsbroek kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119707€3425 – €4250€420
2283013€5100 – €5600€500
3351014€6075 – €6025€800
4385018€6450 – €6600€890
5437020€7000 – €7150€1010
6511022€7575 – €8150€1040

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Melsbroek bekijk je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Melsbroek is 3470 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 12 panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2900 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3925 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De gemiddelde woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Mede vinden we dunne-film panelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Melsbroek?

Puur voor PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-melsbroek

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Melsbroek vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt vind je in enkele stappen een deskundige vakspecialist in je woonplaats. Veel specialisten bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf de eigenschappen van het huis. Het genre huis (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Melsbroek.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Zo weten wij hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (zoals Recyclage, RoHS certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor bedrijven die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Melsbroek op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Melsbroek
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Melsbroek een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!