Outrijve

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Outrijve? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. Middels thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Vanwege de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Gebruikmakend van onze tool bekijk je handige tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Outrijve!

zonnepanelen installateur 8582
 • Direct lagere energielasten.
 • Zet het milieu op 1.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAvelgem
Postcode85820
Gasverbruik22.380 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€171,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Outrijve september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be ontdek je welke regelingen er zijn in de gemeente Avelgem. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Avelgem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Outrijve
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren met een lage rente een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4600), dan pak je al snel €570. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Outrijve komen doorgaans uit tussen de €4700 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op om en nabij 2960 kWh stroom. Bij een maatschappij als Essent of Vandebron betaal je hiervoor wel €740,00 (tarief september 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Outrijve kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120808€3425 – €4325€400
2271012€5075 – €5725€650
3349016€6000 – €6200€725
4410017€6550 – €6600€940
5450019€7000 – €7150€1020
6495023€7500 – €7900€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Outrijve vind jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Outrijve bedraagt 3490 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1850 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2950 kWh gaan we uit van 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee woningbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Outrijve?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-outrijve

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Outrijve vergelijken? Door middel van onze stappenplan heb jij vandaag nog een goede vakspecialist in jouw streek. Diverse installateurs bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar het tarief. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer duidelijk de woning. Het type huis (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Outrijve.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Zo is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit de buurt. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar check ook relevante keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Outrijve op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Outrijve
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Outrijve aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!