Ligny

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Ligny? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Gebruikmakend van krachtige zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Omwille van dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Gebruikmakend van deze pagina lees jij samengestelde aanbevelingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Ligny!

zonnepanelen installateur 5140
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieNamen
GemeenteSombreffe
Postcode51400
Gasverbruik20.880 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€166,65

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ligny maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Sombreffe. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Sombreffe bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ligny
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens met een interessante rente een speciaal type lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4850), dan is jouw winst al gauw €601. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ligny zitten vaak tussen de €4400 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen staat voor pak ‘m beet 2890 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Eneco en Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €722,50 (prijs maart 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Ligny kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder bekijk jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117308€3550 – €4400€410
2299013€5050 – €5750€500
3334016€6025 – €6225€750
4404016€6500 – €6625€900
5451019€6925 – €7125€990
6497022€7500 – €7925€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Ligny ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ligny is 3540 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1975 kWh gaat het om 7, voor 2875 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. De gemiddelde bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook vinden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Ligny?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ligny

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Ligny vergelijken? Met behulp van onderstaande tips vergelijk je binnen enkele minuten een professionele aanbieder in je woonplaats. Het merendeel van de monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. Het genre dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Ligny.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Daardoor is het helder hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar check ook op de benodigde certificaten (bijvoorbeeld IEC keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ligny op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Ligny
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ligny een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!