Sint-Jans-Molenbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Sint-Jans-Molenbeek? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en leveren ook nog eens euro’s op. Aan de hand van zonnepanelen op je woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met behulp van onze tool bekijk jij actuele informatie m.b.t. zonnepanelen kopen in Sint-Jans-Molenbeek!

zonnepanelen installateur 1080
 • Makkelijk geld besparen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieBrussel
GemeenteSint-Jans-Molenbeek
Postcode10800
Gasverbruik21.130 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€168,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Jans-Molenbeek juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be check jij welke regelingen er zijn in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Jans-Molenbeek
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten erg goedkoop een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4600), dan is jouw winst al gauw €570. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een 6 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim vele tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Sint-Jans-Molenbeek komen doorgaans uit tussen de €5000 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op grofweg 2700 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Powerpeers betaal je al snel €675,00 (tarief juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Sint-Jans-Molenbeek bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117606€3600 – €4400€420
2305012€5075 – €5600€550
3337014€5975 – €6250€700
4384018€6550 – €6700€920
5450020€7050 – €7200€1010
6494023€7625 – €7925€1080

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Sint-Jans-Molenbeek tref jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Jans-Molenbeek is 3565 kWh. Dit staat voor pak ‘m beet 10 panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 2000 kWh zijn dat er circa 8, voor 2825 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3800 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Veel huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer vind je dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Sint-Jans-Molenbeek?

Tijdens de montage van panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-jans-molenbeek

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Sint-Jans-Molenbeek vergelijken? Middels onderstaande tips kies je moeiteloos een betrouwbare expert in de regio. Het merendeel van de installateurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk het type woning. De woning-categorie (schuin + plat) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Sint-Jans-Molenbeek.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de buurt. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Jans-Molenbeek op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Sint-Jans-Molenbeek
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Jans-Molenbeek een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!