Sinaai-Waas

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Sinaai-Waas? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Gezien de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je bruikbare aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Sinaai-Waas!

zonnepanelen installateur 9112
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Niklaas
Postcode91120
Gasverbruik23.730 kWh
Stroomverbruik kWh3501,70463028872 kWh
Gemiddelde energierekening€177,66

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sinaai-Waas juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je welke regelingen er zijn in de gemeente Sint-Niklaas. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Sint-Niklaas zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Sinaai-Waas
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4450), dan is jouw winst al gauw €552. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Sinaai-Waas schommelen tussen de €4600 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen mondt uit in zo’n 3080 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Essent en Vandebron betaal je daarvoor zo’n €770,00 (tarieven juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Sinaai-Waas kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel ontdek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117707€3450 – €4475€400
2285011€5050 – €5825€675
3340016€5925 – €6200€725
4409018€6300 – €6750€900
5454019€6975 – €7125€1000
6503022€7425 – €8200€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Sinaai-Waas ontdek je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sinaai-Waas bedraagt 3501,70463028872 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3800 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Bijna alle woningbezitters installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast vind je dunne-film PV-panelen. Deze panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Sinaai-Waas?

Puur voor PV-panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sinaai-waas

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Sinaai-Waas vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan zoek je binnen enkele minuten een uitstekende aanbieder in jouw streek. Een aantal adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer het soort huis. Het genre huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn cruciaal. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Sinaai-Waas.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Zo is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Nadien verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (zoals VDE keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gebouwendie het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Sinaai-Waas op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Sinaai-Waas
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sinaai-Waas een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!