Zonnegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Zonnegem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van zonnepanelenvoordeel.be lees je accurate details aangaande zonnepanelen kopen in Zonnegem!

zonnepanelen installateur 9520
 • Makkelijk geld besparen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Lievens-Houtem
Postcode95200
Gasverbruik20.640 kWh
Stroomverbruik kWh3530,13472456119 kWh
Gemiddelde energierekening€165,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Zonnegem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Sint-Lievens-Houtem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Zonnegem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens erg goedkoop een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4610), dan is het voordeel al snel €571. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. In ruil krijg je een passende vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Zonnegem liggen tussen de €5300 en €6100 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in genereert grofweg 2760 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Delta of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €690,00 (prijspeil mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Zonnegem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
121006€3525 – €4425€400
2301012€5150 – €5875€525
3359015€5975 – €6275€725
4416016€6450 – €6825€950
5449019€7025 – €7250€1020
6517021€7500 – €7875€1090

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Zonnegem achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zonnegem bedraagt 3530,13472456119 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 2000 kWh moet je rekenen op 8, voor 2950 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3925 kWh gaat het om 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Bijna alle consumenten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook vind je dunne-film panelen. Deze PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Zonnegem?

Puur voor panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zonnegem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Zonnegem vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten vergelijk jij in een zeer korte periode een erkende expert in jouw streek. Verscheidene bedrijven hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk zo concreet mogelijk het huis. Het type dak (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Zonnegem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Daarna verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van experts uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar check ook op de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, RoHS certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Zonnegem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Zonnegem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Zonnegem een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!