Bavegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Bavegem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Op basis van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je je eigen zonne-energie op. Ten gevolg van dalende kosten, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Op basis van deze website ontdek je bruikbare toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Bavegem!

zonnepanelen installateur 9520
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Lievens-Houtem
Postcode95200
Gasverbruik20.610 kWh
Stroomverbruik kWh3529,19746870605 kWh
Gemiddelde energierekening€165,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Bavegem juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Kan je het niet vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Sint-Lievens-Houtem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Bavegem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren met een interessante rente een groene lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4580), dan pak je al snel €568. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een 4 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Bavegem fluctueren tussen de €4800 en €6900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in circa 2730 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Greenchoice en Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €682,50 (tarief juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Bavegem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120606€3400 – €4400€400
2301012€5200 – €5675€525
3352015€5925 – €6275€800
4384018€6400 – €6800€880
5467020€7000 – €7200€990
6484022€7425 – €7800€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Verder is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Bavegem ontdek jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bavegem bedraagt 3529,19746870605 kWh. Dat staat gelijk aan ongeveer 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1950 kWh zijn dat er 8, voor 2950 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3850 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De gemiddelde consumenten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook onderscheiden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Bavegem?

Bij het installeren van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bavegem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Bavegem vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt vergelijk je snel en eenvoudig een uitmuntende installateur in jouw streek. De meeste adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de prijs. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer de aard van het huis. Het soort dak (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert geeft op die manier betrouwbaar zonnepanelen advies in Bavegem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (bijv. IEC keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor bedrijven die het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bavegem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Bavegem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Bavegem verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!