Vlierzele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Vlierzele? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en financieel interessant. Door middel van krachtige zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Vanwege de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door deze website doorzoek je toepasbare informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Vlierzele!

zonnepanelen installateur 9520
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Lievens-Houtem
Postcode95200
Gasverbruik20.630 kWh
Stroomverbruik kWh3529,82230594281 kWh
Gemiddelde energierekening€165,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Vlierzele september 2023

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Sint-Lievens-Houtem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Vlierzele
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4600), dan is het voordeel al snel €570. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Vlierzele liggen tussen om en nabij de €5400 en €5700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen genereert plusminus 2750 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Engie en Pure Energie betaal je hiervoor wel €687,50 (tarief september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Vlierzele kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119406€3450 – €4500€440
2309011€5150 – €5700€650
3356015€5925 – €6150€700
4408016€6375 – €6625€880
5444019€6950 – €7225€960
6496022€7700 – €8050€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Vlierzele ontdek je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vlierzele is 3529,82230594281 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3800 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Bijna alle woningbezitters installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen zijn zeer flexibel. De investering is laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Vlierzele?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vlierzele

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Vlierzele vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten kies je snel en eenvoudig een professionele installateur in de buurt. Tal van installateurs bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan het tarief. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer het type huis. Het type huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Vlierzele.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (bijv. ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Vlierzele op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Vlierzele
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Vlierzele aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!