Oombergen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Oombergen? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Met zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van deze pagina ontdek je waardevolle raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Oombergen!

zonnepanelen installateur 9520
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Milieubewuste keuze.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Lievens-Houtem
Postcode95200
Gasverbruik20.620 kWh
Stroomverbruik kWh3529,50988732443 kWh
Gemiddelde energierekening€165,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oombergen september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Sint-Lievens-Houtem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Oombergen
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4590), dan pak je al snel €569. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden consumenten hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Oombergen liggen tussen de €5400 en €6600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor grofweg 2740 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Budget Energie of Oxxio betaal je hiervoor wel €685,00 (prijspeil september 2023). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Oombergen is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119106€3625 – €4450€380
2282012€5250 – €5875€650
3342016€6100 – €6075€775
4402016€6400 – €6700€930
5457019€6950 – €7150€1030
6502023€7450 – €8150€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het voldoet aan een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Oombergen vind je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oombergen bedraagt 3529,50988732443 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 10 panelen van 290 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1925 kWh zijn dat er 7, voor 2825 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Veel woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Oombergen?

Voor de installatie van panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oombergen

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Oombergen vergelijken? Gebruikmakend van onderstaande tips vind jij in korte tijd een betrouwbare aanbieder in je woonplaats. Sommige adviseurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijzen. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer de karakteristieken van de woning. Het type woning (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn daarin van belang. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Oombergen.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Daardoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Vervolgens versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar relevante keurmerken (zoals Recyclage, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oombergen op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Oombergen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Oombergen een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!