Waarschoot

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Waarschoot? Zonnepanelen zijn duurzaam en je kunt er geld mee verdienen. Met behulp van zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Vanwege de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Via deze pagina bekijk je veelzijdige tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Waarschoot!

zonnepanelen installateur 9950
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLievegem
Postcode99500
Gasverbruik21.900 kWh
Stroomverbruik kWh3569,49947047691 kWh
Gemiddelde energierekening€171,56

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Waarschoot september 2023

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Lievegem. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Lievegem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Waarschoot
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waardoor consumenten heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4370), dan is het belastingvoordeel al gauw €542. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Waarschoot schommelen tussen de €4000 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert om en nabij 2790 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en/of Powerpeers betaal je hiervoor wel €697,50 (vergoeding september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Waarschoot bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117906€3650 – €4275€400
2304013€5050 – €5800€525
3344016€6025 – €6200€875
4395017€6550 – €6675€900
5445020€7050 – €7225€1010
6507022€7575 – €7875€1110

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Waarschoot lees jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waarschoot is 3569,49947047691 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 10 panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1825 kWh gaat het om 8, voor 2925 kWh zijn dat er 12, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Bijna alle woningbezitters installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Waarschoot?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waarschoot

Installateur zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Waarschoot vergelijken? Op basis van onderstaande tips vergelijk je snel en eenvoudig een goede specialist in de regio. Verscheidene leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer de karakteristieken van de woning. De huis-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn relevant. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Waarschoot.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Zo weten we hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 7 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (denk aan ISO certificaat, Recyclage, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Waarschoot op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Waarschoot
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Waarschoot een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!