Rumes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Rumes? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Door middel van zonnepanelen op jouw woning wek je zelf schone energie op. Door dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij uitgebreide toelichtingen over zonnepanelen kopen in Rumes!

zonnepanelen installateur 7610
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieHenegouwen
GemeenteRumes
Postcode76100
Gasverbruik20.990 kWh
Stroomverbruik kWh3395 kWh
Gemiddelde energierekening€163,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Rumes mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Rumes. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Rumes is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Rumes
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens heel voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4710), dan is het belastingvoordeel al gauw €584. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Rumes liggen tussen de €4400 en €6500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in grofweg 2870 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €717,50 (prijspeil mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Rumes bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf lees je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118406€3425 – €4225€390
2276012€5000 – €5600€625
3340016€6100 – €6275€725
4382017€6450 – €6800€950
5462020€6900 – €7275€970
6491022€7700 – €7825€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Rumes achterhaal je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rumes is 3395 kWh. Dat staat gelijk aan pak ‘m beet 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1800 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2825 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3800 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. De gemiddelde woningbezitters prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Rumes?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rumes

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Rumes vergelijken? Door middel van onze stappenplan vind je binnen enkele minuten een uitmuntende specialist in jouw eigen buurt. Diverse aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de tarieven. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf duidelijk het huis. Het type huis (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn relevant. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Rumes.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het helder hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar check ook de benodigde certificaten (zoals Recyclage, ISO certificaat, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Rumes op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Rumes
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Rumes een vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente