Genval

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Genval? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en een goede investering. Via zonnepanelen gericht op het zuiden wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Wegens de steeds gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van deze website tref jij samengestelde details m.b.t. zonnepanelen kopen in Genval!

zonnepanelen installateur 1332
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Draag bij aan een milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteRixensart
Postcode13320
Gasverbruik20.270 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€161,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Genval april 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Rixensart. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Rixensart kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Genval
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waarmee huishoudens heel voordelig een groene lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4490), dan profiteer je al van een korting van zo’n €557. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Er is wel verandering op komst: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Genval schommelen tussen de €4200 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in genereert plusminus 2880 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en/of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €720,00 (vergoeding april 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Genval is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119808€3400 – €4375€430
2292012€5200 – €5750€500
3320014€6075 – €6250€725
4397017€6500 – €6800€900
5469019€7050 – €7250€970
6509022€7575 – €8125€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Genval vind jij de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Genval bedraagt 3435 kWh. Je hebt dus nodig om en nabij 11 panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 975 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1950 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2800 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3825 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Veel bewoners bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Genval?

Puur voor PV-panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-genval

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Genval vergelijken? Aan de hand van het onderstaande stappenplan vind je vandaag nog een deskundige expert in je postcodegebied. Veel specialisten beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets de eigenschappen van het huis. Het soort dak (plat of schuin) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Genval.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn voorletter + achternaam, tel. nr. en het emailadres. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen uit de buurt. Let niet alleen op de voordeligste tarieven, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn IEC keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Genval op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Genval
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Genval een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!