Sint-Joost-Ten-Noode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Sint-Joost-Ten-Noode? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en goed voor de portemonnee. Door middel van zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Gezien dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met behulp van deze pagina doorzoek je handige tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Sint-Joost-Ten-Noode!

zonnepanelen installateur 1210
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieBrussel
GemeenteSint-Joost-Ten-Noode
Postcode12100
Gasverbruik21.250 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€163,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Joost-Ten-Noode mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Joost-Ten-Noode. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Sint-Joost-Ten-Noode kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Joost-Ten-Noode
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4720), dan profiteer je al van een korting van zo’n €585. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 4% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Sint-Joost-Ten-Noode variëren tussen de €4000 en €5500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert zo’n 2820 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent of Oxxio betaal je al snel €705,00 (kosten mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Sint-Joost-Ten-Noode kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf tref je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120908€3600 – €4200€410
2277013€5175 – €5650€625
3333016€6100 – €6225€725
4416016€6325 – €6825€940
5455020€6950 – €7175€960
6505022€7500 – €7800€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Sint-Joost-Ten-Noode vind jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Joost-Ten-Noode is 3325 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1825 kWh gaan we uit van 7, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3975 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. De gemiddelde mensen prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Sint-Joost-Ten-Noode?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-joost-ten-noode

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Sint-Joost-Ten-Noode vergelijken? Op basis van onderstaande tips kies jij moeiteloos een professionele leverancier in de buurt. Sommige specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de verkoopprijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk expliciet het huis. Het genre dak (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Sint-Joost-Ten-Noode.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Je kunt denken aan naam, tel. nr. en het emailadres. Op basis daarvan komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daarna ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een week krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (zoals bijv. Recyclage, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Joost-Ten-Noode op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Sint-Joost-Ten-Noode
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Joost-Ten-Noode een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!