Rijkevorsel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Rijkevorsel? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en fiscaal aantrekkelijk. Gebruikmakend van de investering in zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Ten gevolg van gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van deze pagina doorzoek je waardevolle informatie m.b.t. zonnepanelen kopen in Rijkevorsel!

zonnepanelen installateur 2310
 • Direct lagere energielasten.
 • Milieubewuste keuze.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieAntwerpen
GemeenteRijkevorsel
Postcode23100
Gasverbruik22.350 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€173,56

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Rijkevorsel juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Rijkevorsel. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Rijkevorsel zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Rijkevorsel
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten extra voordelig een lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4320), dan bedraagt het voordeel al snel €536. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Rijkevorsel zitten vaak tussen de €4600 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op plusminus 3100 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Essent en Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €775,00 (tarief juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Rijkevorsel kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117506€3700 – €4500€420
2298012€5300 – €5825€550
3346014€5900 – €6100€725
4415016€6425 – €6775€940
5433020€6975 – €7125€1030
6490022€7400 – €8100€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Rijkevorsel tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rijkevorsel bedraagt 3575 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1950 kWh gaan we uit van 8, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3850 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee klanten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Rijkevorsel?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rijkevorsel

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Rijkevorsel vergelijken? Door onze stappenplan heb je in enkele stappen een deskundige leverancier in jouw streek. De meeste specialisten hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen het tarief. Check ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. Het type huis (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Rijkevorsel.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Als laatste verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is de investering nu te groot? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Rijkevorsel op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Rijkevorsel
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Rijkevorsel een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!