Lichtaart

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Lichtaart? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en een goede investering. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Mede door de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Via onze website lees je actuele informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Lichtaart!

zonnepanelen installateur 2460
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Duurzame investering.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieAntwerpen
GemeenteKasterlee
Postcode24600
Gasverbruik23.220 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€173,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lichtaart mei 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Kasterlee. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Kasterlee zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Lichtaart
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren heel voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4440), dan profiteer je al van een korting van zo’n €550. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim 500.000woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Lichtaart liggen tussen om en nabij de €4300 en €6400 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen draait uit op pak ‘m beet 2970 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Budget Energie en Qurrent betaal je daarvoor zo’n €742,50 (tarief mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Lichtaart kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel check jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118708€3625 – €4200€380
2305011€5050 – €5825€525
3348014€5975 – €6150€800
4412018€6325 – €6725€900
5430020€6975 – €7125€970
6520021€7475 – €7850€1110

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Lichtaart tref jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lichtaart bedraagt 3410 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 10 panelen van 325 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1800 kWh gaat het om 8, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3900 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De gemiddelde woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens bestaan er dunne-film panelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Lichtaart?

Voor het plaatsen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lichtaart

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Lichtaart vergelijken? Met het advies hieronder kies je binnen enkele minuten een deskundige installateur in de regio. Tal van aanbieders bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets de karakteristieken van het huis. De woning-categorie (plat + schuin) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Lichtaart.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Dan weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen volgen er offertes van experts met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (bijv. VDE keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die een stuk van het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Lichtaart op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Lichtaart
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lichtaart een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!