Orbais

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Orbais? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Op basis van een zonnepanelen-installatie wek je zelf energie op uit de zon. Dankzij de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door middel van deze pagina bekijk jij waardevolle gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Orbais!

zonnepanelen installateur 1360
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieWaals Brabant
GemeentePerwez
Postcode13600
Gasverbruik20.430 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€164,21

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Orbais mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Perwez. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Perwez is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Orbais
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4650), dan is het voordeel al snel €576. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Orbais liggen tussen om en nabij de €5200 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op grofweg 3040 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect of Oxxio betaal je al snel €760,00 (tarief mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Orbais bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht check jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117106€3450 – €4425€440
2274013€5075 – €5875€600
3349016€6075 – €6175€700
4408016€6525 – €6650€920
5453019€6975 – €7175€970
6503023€7625 – €7900€1050

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Orbais bekijk je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Orbais bedraagt 3515 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1875 kWh moet je rekenen op 7, voor 2925 kWh gaan we uit van 12, en voor 4000 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De doorsnee huizenbezitters kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Orbais?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-orbais

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Orbais vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt vergelijk jij in een zeer korte periode een goede specialist in je woonplaats. Veel aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer zo specifiek mogelijk de woning. Het genre dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Orbais.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Vervolgens versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van experts die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook certificering (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Orbais op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Orbais
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Orbais een forfaitaire vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!