Ruisbroek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Ruisbroek? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en winstgevend. Via het zonnepanelen-systeem wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door deze pagina lees je actuele raadgeving over zonnepanelen kopen in Ruisbroek!

zonnepanelen installateur 2870
 • Snelle terugverdientijd.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieAntwerpen
GemeentePuurs-Sint-Amands
Postcode28700
Gasverbruik23.530 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€178,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ruisbroek april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be doorzoek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Puurs-Sint-Amands. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Puurs-Sint-Amands kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Ruisbroek
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten verrassend voordelig een groene lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4750), dan is jouw winst al gauw €589. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met 6 procent rente. Niet alleen goed voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden woningeigenaren wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ruisbroek variëren tussen de €5400 en €5800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in circa 2870 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Eneco en/of Powerpeers betaal je hiervoor wel €717,50 (onkosten april 2024). Met goedkope zonnepanelen in Ruisbroek kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117206€3675 – €4500€380
2285013€5075 – €5625€600
3346015€6000 – €6150€725
4403016€6350 – €6850€920
5469019€6975 – €7150€970
6510023€7425 – €7900€1110

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Ruisbroek vind jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ruisbroek bedraagt 3565 kWh. Dat staat gelijk aan plusminus 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 7, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. Veel bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder bestaan er dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Moet ik een vergunning aanvragen in Ruisbroek?

Voor het leggen van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ruisbroek

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Ruisbroek vergelijken? Geholpen door onze stappenplan vind je zonder problemen een uitmuntende specialist in jouw streek. Een aantal installateurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk de aard van de woning. Het genre huis (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn essentieel. Kies ook een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Ruisbroek.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 5 dagen volgen er offertes van deskundigen uit uw regio. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar certificering (bijvoorbeeld CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ruisbroek op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Ruisbroek
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ruisbroek een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!