Henri-Chapelle

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Henri-Chapelle? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en besparen je geld. Met zonnepanelen op je woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Mede door gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door middel van deze pagina vind jij toepasbare tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Henri-Chapelle!

zonnepanelen installateur 4841
 • Makkelijk geld besparen.
 • Goed voor het milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieLuik
GemeenteWelkenraedt
Postcode48410
Gasverbruik23.970 kWh
Stroomverbruik kWh3385 kWh
Gemiddelde energierekening€176,04

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Henri-Chapelle februari 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Welkenraedt. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Welkenraedt zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Henri-Chapelle
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee consumenten extra voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4690), dan is het voordeel al snel €581. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno februari 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000consumenten hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Henri-Chapelle fluctueren tussen de €4200 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa ongeveer 2800 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Energiedirect of NLE staat dit al gauw gelijk aan €700,00 (vergoeding februari 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Henri-Chapelle bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117006€3475 – €4200€430
2300013€5125 – €5900€550
3335015€6000 – €6250€875
4404016€6500 – €6800€890
5445019€7050 – €7175€1020
6493021€7525 – €8125€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Henri-Chapelle ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Henri-Chapelle is 3385 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pakweg 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1975 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3825 kWh zijn dat 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. De meeste klanten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Henri-Chapelle?

Voor het laten plaatsen van panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-henri-chapelle

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Henri-Chapelle vergelijken? Door de uitleg die hierna komt heb jij moeiteloos een uitmuntende monteur in jouw omgeving. Tal van aanbieders beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijs. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer de aard van de woning. De huis-categorie (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Henri-Chapelle.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Zo weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Nadien ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar kijk goed naar relevante keurmerken (denk aan TÜV keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Henri-Chapelle op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Henri-Chapelle
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Henri-Chapelle een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!