Egem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Egem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Via de investering in zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij omvangrijke info die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Egem!

zonnepanelen installateur 8740
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeentePittem
Postcode87400
Gasverbruik23.040 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€175,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Egem september 2023

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Pittem. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Pittem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Egem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4510), dan profiteer je al van een korting van zo’n €559. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Egem liggen tussen de €5200 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in plusminus 2800 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Energiedirect en/of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €700,00 (onkosten september 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Egem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118508€3500 – €4200€440
2274013€5300 – €5750€675
3336014€6075 – €6175€775
4399017€6425 – €6775€910
5458020€7025 – €7225€1020
6511021€7475 – €8175€1070

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door de zonnepanelencheck Egem check jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Egem bedraagt 3520 kWh. Dat staat gelijk aan pak ‘m beet 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 panelen voldoende, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3800 kWh gaat het om 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De gemiddelde mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Egem?

Bij het installeren van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-egem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Egem vergelijken? Door middel van onze stappenplan zoek je in een zeer korte periode een erkende specialist in je woonplaats. Het merendeel van de bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer duidelijk het huis. Het genre woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn essentieel. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Egem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten wij ook hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (bijv. Recyclage, IEC keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Egem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Egem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Egem een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!