Bellingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Bellingen? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Middels zonnepanelen op het dak wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Middels de zonnepanelen-vergelijker lees je bruikbare tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Bellingen!

zonnepanelen installateur 1674
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Milieubewuste keuze.
 • Los van de energieleverancier.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieVlaams Brabant
GemeentePepingen
Postcode16740
Gasverbruik21.240 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€163,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bellingen mei 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Pepingen. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Pepingen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Bellingen
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4710), dan profiteer je al van een korting van zo’n €584. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Bellingen liggen tussen de €4600 en €6500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in om en nabij 3040 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Delta en/of Oxxio betaal je hiervoor wel €760,00 (prijs mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Bellingen kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120406€3550 – €4400€440
2308011€5250 – €5900€650
3329015€5975 – €6275€700
4405018€6525 – €6750€880
5444019€6950 – €7300€1000
6481021€7500 – €8050€1100

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Bellingen vind je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bellingen bedraagt 3320 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 10 panelen van 325 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3800 kWh gaat het om 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De meeste klanten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Bellingen?

Bij het installeren van panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bellingen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Bellingen vergelijken? Geholpen door het onderstaande stappenplan tref je binnen enkele minuten een erkende expert in de buurt. Veel specialisten bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het type woning (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Bellingen.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Dan komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daarna zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de buurt. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Bellingen op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Bellingen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Bellingen een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!