Ellemelle

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Ellemelle? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en hebben een prima rendement. Via de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij accurate toelichtingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Ellemelle!

zonnepanelen installateur 4590
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteOuffet
Postcode45900
Gasverbruik23.210 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€171,07

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ellemelle mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek je de spelregels in de gemeente Ouffet. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Ouffet kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ellemelle
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens erg goedkoop een speciale lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4680), dan loopt het voordeel al gauw op tot €580. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ellemelle schommelen tussen de €4000 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen mondt uit in zo’n 2860 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €715,00 (onkosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Ellemelle bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120306€3700 – €4400€440
2310012€5150 – €5675€575
3349016€6075 – €6250€875
4382017€6525 – €6600€880
5463019€6975 – €7200€1020
6481023€7400 – €8150€1050

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Ellemelle vind je of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ellemelle is 3305 kWh. Dit kan je zelf genereren met rond de 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1900 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh gaan we uit van 12, en voor 3925 kWh gaat het om 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De doorsnee bewoners bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Overigens zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Ellemelle?

Voor het leggen van zonnepanelen op het huis is een vergunning overbodig. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ellemelle

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Ellemelle vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan heb jij in enkele stappen een uitstekende installateur in de regio. Diverse aanbieders hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets zo concreet mogelijk het huis. Het soort dak (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het huis zijn cruciaal. Maak daarna een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Ellemelle.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. We vragen om jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Zo weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daarna ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs uit de omgeving. Let niet alleen op de laagste offerte, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (denk aan RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ellemelle op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Ellemelle
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ellemelle een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!