Elen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Elen? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door zonnepanelen op jouw woning wek je zelf schone energie op. Mede door de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door gebruik te maken van onze tool check jij accurate gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Elen!

zonnepanelen installateur 3650
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Groene investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteDilsen-Stokkem
Postcode36500
Gasverbruik20.030 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€162,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Elen mei 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Dilsen-Stokkem. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Dilsen-Stokkem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Elen
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens heel voordelig een krediet kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4500), dan pak je al snel €558. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen gunstig voor onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (mei 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Elen liggen tussen om en nabij de €5400 en €6900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen genereert circa 2960 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €740,00 (prijs mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Elen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119107€3575 – €4250€380
2286013€5300 – €5600€675
3345015€5975 – €6025€850
4386018€6550 – €6725€900
5461019€6950 – €7300€970
6490021€7425 – €7800€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Elen tref je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elen bedraagt 3515 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 2000 kWh gaan we uit van 7, voor 2850 kWh zijn dat er 11, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De gemiddelde klanten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Elen?

Puur voor zonnepanelen op het huis is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-elen

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Elen vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan vergelijk jij snel en eenvoudig een goede expert in je woonplaats. Verscheidene specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk het soort woning. Het genre dak (plat of schuin) en de focus-richting van het huis zijn van groot belang. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur levert jou dan ook betrouwbaar zonnepanelen advies in Elen.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de regio. Let niet alleen op de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Elen op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Elen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Elen een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!