Opglabbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Opglabbeek? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en men kan er flink door besparen. Middels innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dat ook voor mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van onze tool check jij praktische details over zonnepanelen kopen in Opglabbeek!

zonnepanelen installateur 3660
 • Lagere energielasten.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Diverse erkende installateurs.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteOudsbergen
Postcode36600
Gasverbruik20.070 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€163,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Opglabbeek mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Oudsbergen. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Oudsbergen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Opglabbeek
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4540), dan profiteer je al van een korting van zo’n €563. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Opglabbeek komen doorgaans uit tussen de €4200 en €6000 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor zo’n 3000 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €750,00 (tarieven mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Opglabbeek is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117907€3425 – €4500€410
2279013€5175 – €5800€575
3346015€6100 – €6275€825
4397017€6300 – €6700€910
5457020€7050 – €7300€1030
6516023€7450 – €7850€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Opglabbeek ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Opglabbeek is 3535 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2950 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3875 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. De gemiddelde investeerders kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Opglabbeek?

Voor zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-opglabbeek

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Opglabbeek vergelijken? Dankzij de uitleg die hierna komt kies jij zonder problemen een goede monteur in je postcodegebied. Verscheidene adviseurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de kosten. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer de aard van de woning. De dak-categorie (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies ook de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Opglabbeek.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Nadien verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen uit de regio. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn Recyclage, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Opglabbeek op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Opglabbeek
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Opglabbeek een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!