Stokkem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Stokkem? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en je kunt er geld mee verdienen. Aan de hand van een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Door de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door deze website lees jij uitgebreide gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Stokkem!

zonnepanelen installateur 3650
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Zet het milieu op 1.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLimburg
GemeenteDilsen-Stokkem
Postcode36500
Gasverbruik20.060 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€163,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Stokkem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Dilsen-Stokkem. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Dilsen-Stokkem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Stokkem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten tegen een lage rente een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4530), dan bedraagt het voordeel al snel €562. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 5% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Stokkem liggen tussen de €5200 en €5900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in circa 2990 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent en Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €747,50 (onkosten mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Stokkem kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118507€3625 – €4450€420
2305011€5050 – €5725€600
3326014€5950 – €6025€825
4419018€6325 – €6800€930
5465019€7000 – €7175€1030
6505021€7625 – €8100€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Stokkem bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Stokkem bedraagt 3530 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1975 kWh zijn dat er 8, voor 2800 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De meeste investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Stokkem?

Voor panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-stokkem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Stokkem vergelijken? Op basis van onderstaande tips tref jij snel en eenvoudig een erkende vakman in je woonplaats. Een aantal bedrijven beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de kosten. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf duidelijk de woning. De dak-categorie (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Stokkem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Op basis daarvan weten wij hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van specialisten uit de buurt. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar check ook eventuele keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Stokkem op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Stokkem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Stokkem een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!