Ruien

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Ruien? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en goed voor de portemonnee. Met een zonnepanelen-installatie wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Gezien gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Via onze tool lees je omvangrijke tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Ruien!

zonnepanelen installateur 9690
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteKluisbergen
Postcode96900
Gasverbruik21.150 kWh
Stroomverbruik kWh3546,0680740985 kWh
Gemiddelde energierekening€167,91

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ruien juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je de spelregels in de gemeente Kluisbergen. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Kluisbergen zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Ruien
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten erg goedkoop een speciale lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4370), dan profiteer je al van een korting van zo’n €542. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Ruien liggen tussen de €4900 en €6300 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op plusminus 2860 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €715,00 (tarieven juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Ruien bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117806€3425 – €4475€410
2282012€5050 – €5800€650
3332014€6100 – €6025€850
4392018€6550 – €6625€900
5466019€6975 – €7250€980
6489022€7500 – €7950€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Ruien zie je of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ruien bedraagt 3546,0680740985 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 11 panelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh zijn dat er 11, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan 50% van de klanten prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede vind je dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn zeer flexibel. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Ruien?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ruien

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Ruien vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs kies je moeiteloos een betrouwbare monteur in je woonplaats. Het merendeel van de leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de aard van het huis. Het soort huis (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer vervolgens een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Ruien.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Hierdoor komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Daarna krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit de regio. Beperk je niet alleen tot de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Ruien op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Ruien
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ruien verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!