Moorsel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Moorsel? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en fiscaal aantrekkelijk. Via innovatieve zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? D.m.v. onze vergelijker lees je handige raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Moorsel!

zonnepanelen installateur 9310
 • Lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalst
Postcode93100
Gasverbruik20.150 kWh
Stroomverbruik kWh3514,82621226063 kWh
Gemiddelde energierekening€163,04

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Moorsel februari 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref jij wat de regels zijn in de gemeente Aalst. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Aalst is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Moorsel
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4870), dan is het voordeel al snel €604. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Moorsel fluctueren tussen de €4000 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 3090 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Engie en/of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €772,50 (kosten februari 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Moorsel bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120508€3475 – €4325€430
2296013€5050 – €5750€575
3341015€6075 – €6075€800
4408017€6400 – €6775€880
5461020€6975 – €7250€980
6502023€7450 – €8000€1070

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het voldoet aan een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Moorsel tref je de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Moorsel bedraagt 3514,82621226063 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1900 kWh gaat het om 8, voor 2825 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3850 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Moorsel?

Voor het leggen van panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-moorsel

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Moorsel vergelijken? Via onderstaande tips vergelijk je in enkele stappen een erkende leverancier in jouw eigen buurt. Verscheidene installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Schets expliciet het huis. Het genre dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn relevant. Maak ook een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Moorsel.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Op die manier is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Aansluitend zenden zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (denk aan ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Moorsel op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Moorsel
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Moorsel een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!