Erembodegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Erembodegem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Door middel van thuis geïnstalleerde zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Vanwege de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Op basis van onze tool check je praktische gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Erembodegem!

zonnepanelen installateur 9320
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalst
Postcode93200
Gasverbruik20.160 kWh
Stroomverbruik kWh3515,138630879 kWh
Gemiddelde energierekening€163,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Erembodegem september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je hoe het ervoor staat in de gemeente Aalst. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Aalst kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Erembodegem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4880), dan is het belastingvoordeel al gauw €605. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Erembodegem liggen tussen om en nabij de €4900 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in grofweg 3100 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent of NLE staat dit al gauw gelijk aan €775,00 (kosten september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Erembodegem bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118007€3575 – €4400€390
2281013€5250 – €5650€675
3360016€6025 – €6175€700
4406017€6350 – €6700€890
5465020€7075 – €7250€960
6495023€7675 – €7850€1110

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Erembodegem vind jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Erembodegem bedraagt 3515,138630879 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1975 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3950 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Veel woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens vind je dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen vallen veel minder op. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Erembodegem?

Voor het laten leggen van PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-erembodegem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Erembodegem vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt kies je in enkele stappen een professionele installateur in jouw streek. Sommige adviseurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf expliciet jouw woning. Het genre huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn relevant. Selecteer tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Erembodegem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn naam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Hierdoor weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daarna ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar wees scherp op relevante keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Erembodegem op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Erembodegem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Erembodegem een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!