Glain

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Glain? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en heb je razendsnel terugverdiend. Geholpen door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Wegens gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. deze pagina bekijk je handige informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Glain!

zonnepanelen installateur 4000
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLuik
GemeenteLiège
Postcode40000
Gasverbruik21.440 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€164,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Glain juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Liège. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Liège is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Glain
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4410), dan pak je al snel €547. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil krijg je een soort vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 6% rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Glain fluctueren tussen de €4600 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa grofweg 2730 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en/of Vandebron betaal je al snel €682,50 (prijspeil juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Glain kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118706€3400 – €4350€400
2305013€5100 – €5775€575
3320014€6050 – €6275€850
4419018€6450 – €6700€900
5463020€6900 – €7275€980
6490023€7400 – €7850€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Glain achterhaal je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Glain is 3320 kWh. Dat staat gelijk aan ongeveer 11 panelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1925 kWh moet je rekenen op 8, voor 2875 kWh zijn dat er circa 12, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De gemiddelde huizenbezitters kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Glain?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-glain

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Glain vergelijken? Aan de hand van de adviezen van onze specialisten vind je in enkele stappen een erkende expert in je woonplaats. Verschillende installateurs bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf de eigenschappen van het huis. Het soort woning (plat of schuin) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies ook een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Glain.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Dan komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste verstrekken zij de offertes.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit de buurt. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (je kunt denken aan TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er bestaan meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Glain op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Glain
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Glain een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!