Rupelmonde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Rupelmonde? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en besparen je geld. Aan de hand van zonnepanelen op je woning kan je zelf stroom opwekken. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij samengestelde aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Rupelmonde!

zonnepanelen installateur 9150
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteKruibeke
Postcode91500
Gasverbruik23.850 kWh
Stroomverbruik kWh3505,45365370926 kWh
Gemiddelde energierekening€178,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Rupelmonde september 2023

Een speciale subsidie bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Kruibeke. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Kruibeke is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Rupelmonde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4570), dan is jouw winst al gauw €567. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (september 2023) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Rupelmonde zitten vaak tussen de €4500 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat voor pak ‘m beet 2790 kWh stroom. Bij een maatschappij als Delta of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €697,50 (kosten september 2023). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Rupelmonde kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht doorzoek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118508€3500 – €4200€380
2299011€5025 – €5650€500
3338014€6050 – €6250€875
4390017€6450 – €6825€920
5450019€7025 – €7125€1030
6497021€7475 – €7825€1060

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door de zonnepanelencheck Rupelmonde tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rupelmonde bedraagt 3505,45365370926 kWh. Je hebt dus nodig rond de 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen passend, voor 2000 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2900 kWh gaan we uit van 11, en voor 3800 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. De meeste mensen kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien bestaan er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Rupelmonde?

Voor het leggen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rupelmonde

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Rupelmonde vergelijken? Middels onderstaande tips kies jij snel en eenvoudig een professionele monteur in je postcodegebied. Het merendeel van de specialisten hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. Het genre dak (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn goede voorbeelden. Kies ook een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft op die manier erkend zonnepanelen advies in Rupelmonde.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Zo is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daarna ontvang je de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn CE-keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Rupelmonde op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Rupelmonde
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Rupelmonde verplichte kost – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!