Bazel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Bazel? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van een zonnepanelen-installatie wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Omwille van het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Op basis van deze pagina vind jij uitgebreide raadgeving die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Bazel!

zonnepanelen installateur 9150
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Los van de energieleverancier.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteKruibeke
Postcode91500
Gasverbruik23.840 kWh
Stroomverbruik kWh3505,14123509088 kWh
Gemiddelde energierekening€178,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bazel juni 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Kruibeke. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Kruibeke bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Bazel
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen tegen een lage rente een speciale lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4560), dan is het voordeel al snel €565. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Bazel zitten vaak tussen de €4900 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert pak ‘m beet 2780 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Greenchoice of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €695,00 (kosten juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Bazel kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht ontdek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118408€3575 – €4375€400
2279013€5075 – €5750€600
3322016€5950 – €6250€825
4383018€6550 – €6750€910
5440020€7050 – €7250€1010
6503021€7525 – €7800€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Bazel achterhaal jij de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bazel bedraagt 3505,14123509088 kWh. Dit kan je zelf genereren met rond de 12 panelen van 290 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3850 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De doorsnee huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien vinden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Bazel?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bazel

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Bazel vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten vergelijk jij binnen enkele minuten een uitstekende expert in jouw omgeving. Het merendeel van de installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf het type woning. Het type huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van het huis zijn voor de monteur interessant. Maak tevens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Bazel.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: achternaam, voornaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Zo komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de laagste offerte, maar houd ook rekening met certificering (denk aan ISO certificaat, Recyclage, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Bazel op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Bazel
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Bazel aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!