Molenbaix

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Molenbaix? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Door gebruik te maken van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? D.m.v. deze website doorzoek je uitgebreide aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Molenbaix!

zonnepanelen installateur 7760
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteCelles
Postcode77600
Gasverbruik22.760 kWh
Stroomverbruik kWh3480 kWh
Gemiddelde energierekening€173,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Molenbaix december 2023

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij de spelregels in de gemeente Celles. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Celles zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Molenbaix
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens extra voordelig een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4730), dan bedraagt het voordeel al snel €586. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een royale 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Molenbaix variëren tussen de €4600 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen resulteert in pakweg 3030 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie of Nuon betaal je hiervoor wel €757,50 (prijs december 2023). Via goedkope zonnepanelen in Molenbaix kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118807€3425 – €4375€410
2299013€5000 – €5650€525
3359015€6100 – €6025€875
4410018€6375 – €6650€950
5464020€6925 – €7125€970
6515021€7525 – €7800€1100

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Vanwege de zonnepanelencheck Molenbaix achterhaal jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Molenbaix bedraagt 3480 kWh. Dat staat gelijk aan circa 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 panelen voldoende, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2950 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3800 kWh gaat het om 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de mensen prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed bestaan er dunne-film panelen. Deze PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Molenbaix?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-molenbaix

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Molenbaix vergelijken? Middels onze stappenplan tref je binnen enkele minuten een uitstekende expert in je postcodegebied. Diverse monteurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer de aard van de woning. Het type woning (plat of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn relevant. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Molenbaix.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Op die manier is het helder hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit uw regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, IEC keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Molenbaix op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Molenbaix
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Molenbaix een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!