Kalmthout

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Kalmthout? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en besparen je geld. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Als gevolg van het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van deze website lees jij actuele raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Kalmthout!

zonnepanelen installateur 2920
 • Lagere energiekost.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieAntwerpen
GemeenteKalmthout
Postcode29200
Gasverbruik22.790 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€173,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Kalmthout mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij de spelregels in de gemeente Kalmthout. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Kalmthout is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Kalmthout
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren met een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4760), dan is het belastingvoordeel al gauw €590. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Kalmthout zitten vaak tussen de €5200 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in plusminus 2720 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect en/of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €680,00 (tarieven mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Kalmthout bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117106€3500 – €4350€420
2282013€5200 – €5650€675
3320015€5975 – €6025€700
4402016€6300 – €6700€920
5433019€6900 – €7125€1030
6494023€7575 – €8125€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Kalmthout vind jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kalmthout bedraagt 3495 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1800 kWh zijn dat er 8, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De doorsnee consumenten prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Kalmthout?

Bij het installeren van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kalmthout

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Kalmthout vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan zoek je in korte tijd een betrouwbare monteur in je woonplaats. Diverse bedrijven beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk zo concreet mogelijk de woning. De huis-categorie (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist biedt zo goedzonnepanelen advies in Kalmthout.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Dan komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daarna ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kalmthout op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Kalmthout
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Kalmthout een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!