Schoten

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Schoten? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door zonnepanelen op je woning wek je je eigen zonne-energie op. Door o.a. de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Geholpen door deze pagina doorzoek je actuele gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Schoten!

zonnepanelen installateur 2900
 • Minder betalen voor stroom.
 • Groene investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieAntwerpen
GemeenteSchoten
Postcode29000
Gasverbruik22.770 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€173,29

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Schoten juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek jij de spelregels in de gemeente Schoten. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Schoten kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Schoten
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4740), dan is het voordeel al snel €588. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Schoten liggen tussen om en nabij de €5100 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op pak ‘m beet 2700 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €675,00 (vergoeding juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Schoten kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117306€3450 – €4425€440
2270013€5025 – €5650€625
3353016€5975 – €6125€725
4413018€6550 – €6700€890
5450019€6900 – €7275€1020
6505021€7575 – €8150€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Schoten tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schoten bedraagt 3485 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1875 kWh zijn dat er circa 8, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 3950 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de investeerders prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Schoten?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schoten

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Schoten vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt vergelijk je zonder problemen een professionele vakspecialist in je postcodegebied. Veel monteurs beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de prijzen. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf het soort huis. De huis-categorie (plat of schuin) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Maak daarna een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Schoten.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (voorbeelden zijn ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Schoten op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Schoten
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Schoten een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!