Dadizele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Dadizele? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en heb je razendsnel terugverdiend. Op basis van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Gezien de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan iedereen dat zomaar doen? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze tool check jij bruikbare tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Dadizele!

zonnepanelen installateur 8890
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMoorslede
Postcode88900
Gasverbruik23.200 kWh
Stroomverbruik kWh3485,14644351464 kWh
Gemiddelde energierekening€175,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dadizele september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Moorslede. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Moorslede kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Dadizele
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4670), dan is jouw winst al gauw €579. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Hiervoor ontvang je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Dadizele liggen tussen om en nabij de €5300 en €6700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op grofweg 2960 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Essent en/of NLE betaal je daarvoor ongeveer €740,00 (onkosten september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Dadizele kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117208€3625 – €4400€400
2308013€5225 – €5600€575
3357016€5925 – €6175€700
4387016€6350 – €6750€880
5467019€6950 – €7175€1030
6519021€7475 – €8125€1090

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Dadizele bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dadizele is 3485,14644351464 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pakweg 12 panelen van 315 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1800 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2950 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3975 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De gemiddelde woningbezitters kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Dadizele?

Bij het installeren van zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dadizele

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Dadizele vergelijken? Middels onderstaande tips vergelijk je moeiteloos een deskundige vakman in je postcodegebied. Tal van bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort huis (schuin of plat) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Kies ook de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Dadizele.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om naam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Zo weten wij ook hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de omgeving. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook de benodigde certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Dadizele op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Dadizele
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Dadizele een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!