Erquennes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Erquennes? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en leveren ook nog eens euro’s op. D.m.v. een zonnepanelen-installatie wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van onze vergelijker tref jij accurate toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Erquennes!

zonnepanelen installateur 7387
 • Minder betalen voor stroom.
 • Milieubewuste keuze.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieHenegouwen
GemeenteHonnelles
Postcode73870
Gasverbruik21.970 kWh
Stroomverbruik kWh3385 kWh
Gemiddelde energierekening€167,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Erquennes juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Honnelles. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Honnelles zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Middels de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Erquennes
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren extra goedkoop een speciaal type lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4690), dan is jouw winst al gauw €581. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Erquennes liggen tussen om en nabij de €4600 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 3060 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en/of Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €765,00 (kosten juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Erquennes kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117006€3400 – €4250€400
2307013€5175 – €5775€650
3325014€5900 – €6025€850
4409017€6400 – €6650€880
5441020€6950 – €7125€970
6493023€7625 – €7825€1060

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Erquennes achterhaal jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Erquennes is 3385 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 11 panelen van 290 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de consumenten prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed vind je dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Erquennes?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-erquennes

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Erquennes vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs heb je binnen enkele minuten een erkende installateur in je postcodegebied. Sommige specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer expliciet het huis. Het soort woning (schuin + plat) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Erquennes.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Hierdoor weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Als laatste verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Erquennes op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Erquennes
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Erquennes een capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!