Gelrode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Gelrode? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Middels een zonnepanelen-installatie wek je je eigen zonne-energie op. Omwille van dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is dit iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Op basis van onze tool vind je veelzijdige details aangaande zonnepanelen kopen in Gelrode!

zonnepanelen installateur 3200
 • Lagere energielasten.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAarschot
Postcode32000
Gasverbruik22.030 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€168,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Gelrode juni 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be lees je de spelregels in de gemeente Aarschot. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Aarschot bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Gelrode
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens heel voordelig een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4750), dan is jouw winst al gauw €589. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juni 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Gelrode liggen tussen de €4900 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in ongeveer 3010 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en/of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €752,50 (vergoeding juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Gelrode kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118106€3500 – €4200€440
2286013€5300 – €5900€575
3324014€5950 – €6275€750
4410016€6375 – €6750€880
5459020€7100 – €7150€1030
6496023€7500 – €8025€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Gelrode vind jij of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gelrode is 3415 kWh. Dat staat gelijk aan circa 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1825 kWh gaat het om 8, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3900 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De gemiddelde bewoners kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Gelrode?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gelrode

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Gelrode vergelijken? Met onderstaande tips vergelijk jij zonder problemen een erkende vakman in je woonplaats. Diverse leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de kosten. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets duidelijk de woning. Het type woning (plat en/of schuin) en de focus-richting van het dak zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Gelrode.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Daardoor komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Nadien ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit de buurt. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar relevante keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Gelrode op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Gelrode
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Gelrode een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!