Rillaar

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Rillaar? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en je kunt er geld mee verdienen. Aan de hand van het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij samengestelde gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Rillaar!

zonnepanelen installateur 3202
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • BTW terugvragen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAarschot
Postcode32020
Gasverbruik22.050 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€168,94

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Rillaar mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Aarschot. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Aarschot is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Rillaar
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4770), dan bedraagt het voordeel al snel €591. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Rillaar komen doorgaans uit tussen de €4400 en €5600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in zo’n 3030 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco en Vandebron betaal je daarvoor zo’n €757,50 (tarief mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Rillaar kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder bekijk je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118908€3675 – €4325€380
2301012€5000 – €5825€525
3330016€5925 – €6200€775
4388016€6325 – €6675€940
5463019€7050 – €7275€1030
6504021€7500 – €7925€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Rillaar bekijk jij of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rillaar bedraagt 3425 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 10 zonnepanelen van 320 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 2000 kWh gaan we uit van 7, voor 2825 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3800 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Bijna alle klanten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn zeer flexibel. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Rillaar?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rillaar

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Rillaar vergelijken? Gebruikmakend van de uitleg die hierna komt tref je snel en eenvoudig een uitmuntende specialist in jouw eigen buurt. Veel specialisten hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Check ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf de karakteristieken van het huis. Het soort dak (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Rillaar.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit uw regio. Let niet alleen op de scherpste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die een stuk van het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Rillaar op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Rillaar
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Rillaar een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!