Langdorp

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Langdorp? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Aan de hand van zonnepanelen op jouw woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met behulp van deze pagina bekijk je samengestelde aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Langdorp!

zonnepanelen installateur 3201
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Milieubewuste keuze.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAarschot
Postcode32010
Gasverbruik22.040 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€168,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Langdorp mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Aarschot. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Aarschot zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Langdorp
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4760), dan pak je al snel €590. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Langdorp liggen tussen om en nabij de €4400 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 3020 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice of Qurrent betaal je al snel €755,00 (tarief mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Langdorp kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120308€3600 – €4300€390
2283013€5275 – €5875€500
3355015€6025 – €6075€700
4411017€6400 – €6800€930
5440019€7100 – €7150€960
6512021€7550 – €8125€1050

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Overigens is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Langdorp bekijk je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Langdorp bedraagt 3420 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 12 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1875 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3800 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste bewoners prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens vind je dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Langdorp?

Puur voor panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-langdorp

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Langdorp vergelijken? Met behulp van onderstaande tips zoek jij binnen enkele minuten een uitstekende vakspecialist in je woonplaats. Verschillende specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op het tarief. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer het soort woning. Het genre woning (schuin of plat) en de oriëntatie van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies daarna de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf biedt zo relevant zonnepanelen advies in Langdorp.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn voorletter + achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend versturen ze de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (je kunt denken aan Recyclage, IEC keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Langdorp op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Langdorp
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Langdorp een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!