Herentals

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Herentals? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Op basis van zonnepanelen op jouw woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van het financieel interessante plaatje, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat is het rendement na 10 jaar? Via zonnepanelenvoordeel.be lees jij toepasbare raadgeving die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Herentals!

zonnepanelen installateur 2200
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Goed voor het milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieAntwerpen
GemeenteHerentals
Postcode22000
Gasverbruik22.230 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€171,71

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Herentals mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Herentals. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Herentals kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Herentals
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waarmee consumenten tegen een lage rente een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4950), dan is het voordeel al snel €614. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Herentals fluctueren tussen de €4300 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2980 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Eneco of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €745,00 (vergoeding mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Herentals is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht tref je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118908€3675 – €4475€400
2271012€5075 – €5725€675
3336014€6000 – €6150€825
4393016€6525 – €6850€950
5454020€7075 – €7275€960
6502022€7650 – €7800€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Herentals zie je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Herentals bedraagt 3515 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1875 kWh moet je rekenen op 7, voor 2800 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De gemiddelde bewoners verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Herentals?

Voor het laten leggen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-herentals

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Herentals vergelijken? D.m.v. onderstaande tips tref jij zonder problemen een erkende installateur in jouw streek. Tal van bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot het tarief. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer het type woning. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn daarin van belang. Kies daarna de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Herentals.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van experts die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar houd ook rekening met certificering (bijv. Recyclage, ISO certificaat, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Herentals op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Herentals
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Herentals een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente