Mettekoven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Mettekoven? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en een goede investering. Dankzij zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is dit iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Middels de zonnepanelen-vergelijker lees je bruikbare toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Mettekoven!

zonnepanelen installateur 3870
 • Lagere energierekening.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLimburg
GemeenteHeers
Postcode38700
Gasverbruik21.100 kWh
Stroomverbruik kWh3450 kWh
Gemiddelde energierekening€165,54

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Mettekoven april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Heers. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Heers kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Mettekoven
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren heel voordelig een lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4820), dan profiteer je al van een korting van zo’n €598. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (april 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Mettekoven komen doorgaans uit tussen de €5300 en €6700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor pakweg 2800 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €700,00 (tarieven april 2024). Via goedkope zonnepanelen in Mettekoven bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf lees jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120406€3525 – €4325€390
2279011€5200 – €5700€600
3358014€6075 – €6125€750
4386018€6500 – €6725€940
5437020€7000 – €7300€960
6489021€7600 – €7825€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Mettekoven bekijk jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mettekoven bedraagt 3450 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 2000 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 3000 kWh gaan we uit van 11, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De gemiddelde mensen kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer vind je dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Mettekoven?

Bij het installeren van PV-panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mettekoven

Systemen met subsidie:


Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Mettekoven vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder vind jij snel en eenvoudig een erkende installateur in je postcodegebied. Diverse installateurs beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf expliciet het huis. Het soort woning (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur geeft op die manier toepasbaar zonnepanelen advies in Mettekoven.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daarna verzenden zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen uit de omgeving. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (denk aan Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Mettekoven op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Mettekoven
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Mettekoven een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!