Horpmaal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Horpmaal? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en hebben een prima rendement. Door middel van zonnepanelen bij je huis is het mogelijk eigen energie te genereren. Wegens de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be vind je bruikbare gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Horpmaal!

zonnepanelen installateur 3870
 • Direct lagere energielasten.
 • Zet het milieu op 1.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLimburg
GemeenteHeers
Postcode38700
Gasverbruik21.070 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€165,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Horpmaal juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Heers. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Heers zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Horpmaal
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4790), dan is het belastingvoordeel al gauw €594. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 5 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Horpmaal schommelen tussen de €4400 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert plusminus 2770 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent of Pure Energie betaal je al snel €692,50 (vergoeding juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Horpmaal kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120606€3525 – €4300€390
2287012€5175 – €5650€625
3356016€6075 – €6050€825
4400016€6300 – €6850€950
5449020€7100 – €7150€970
6500022€7700 – €8100€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Horpmaal bekijk jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Horpmaal bedraagt 3435 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen passend, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2975 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Meer dan 50% van de woningbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Horpmaal?

Puur voor PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-horpmaal

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Horpmaal vergelijken? Dankzij de adviezen van onze specialisten zoek je in een zeer korte periode een goede leverancier in de buurt. Tal van aanbieders bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de prijzen. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk de aard van de woning. Het type dak (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies ook een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Horpmaal.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Nadien versturen ze de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs uit de buurt. Kijk verder dan de laagste prijs, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (denk aan Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Horpmaal op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Horpmaal
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Horpmaal een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!