Hamont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Hamont? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Gebruikmakend van thuis geïnstalleerde zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Ten gevolg van het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Middels onze tool ontdek jij praktische toelichtingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Hamont!

zonnepanelen installateur 3930
 • Snelle terugverdientijd.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLimburg
GemeenteHamont-Achel
Postcode39300
Gasverbruik21.290 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€168,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hamont juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je welke regelingen er zijn in de gemeente Hamont-Achel. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Hamont-Achel bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Hamont
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5010), dan is het belastingvoordeel al gauw €621. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Hamont liggen tussen de €4300 en €6700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 2990 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Essent en/of Pure Energie betaal je al snel €747,50 (tarieven juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Hamont bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120507€3400 – €4225€400
2277011€5000 – €5875€600
3357015€5950 – €6275€800
4415016€6450 – €6700€910
5468020€7100 – €7200€1030
6514021€7475 – €7900€1060

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Hamont vind je of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hamont is 3545 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 11 panelen van 285 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 2000 kWh gaat het om 7, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3850 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Bijna alle mensen bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Hamont?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hamont

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Hamont vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan vind jij in enkele stappen een uitstekende specialist in de regio. Het merendeel van de installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de kosten. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Specificeer het type woning. Het soort huis (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Hamont.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Dan weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (bijv. CE-keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hamont op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Hamont
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Hamont een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!