Overpelt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Overpelt? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en men kan er flink door besparen. Door gebruik te maken van een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij zonnepanelenvoordeel.be check jij praktische informatie aangaande zonnepanelen kopen in Overpelt!

zonnepanelen installateur 3900
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Verantwoorde investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLimburg
GemeentePelt
Postcode39000
Gasverbruik21.250 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€167,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Overpelt april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind je wat de regels zijn in de gemeente Pelt. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Pelt kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Overpelt
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens heel voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4970), dan is het belastingvoordeel al gauw €616. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 4 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (april 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Overpelt komen doorgaans uit tussen de €4800 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in pak ‘m beet 2950 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €737,50 (kosten april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Overpelt is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119006€3475 – €4225€390
2273013€5150 – €5850€675
3329014€6075 – €6150€825
4417017€6400 – €6725€930
5455019€7025 – €7175€1020
6515021€7500 – €7800€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Overpelt achterhaal jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Overpelt is 3525 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 10 panelen van 285 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2975 kWh zijn dat er 12, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De doorsnee bewoners kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Overpelt?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-overpelt

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Overpelt vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs zoek jij zonder problemen een betrouwbare expert in de regio. Tal van bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf het soort woning. Het genre dak (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn essentieel. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Overpelt.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij ook hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (zoals IEC keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Overpelt op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Overpelt
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Overpelt een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!