Muizen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Muizen? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en financieel interessant. Geholpen door een zonnepanelen-installatie wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Mede door de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door deze website doorzoek jij waardevolle adviezen m.b.t. zonnepanelen kopen in Muizen!

zonnepanelen installateur 3891
 • Structureel lagere energiekost.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteGingelom
Postcode38910
Gasverbruik21.240 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€167,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Muizen juli 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Gingelom. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Gingelom kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Muizen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4960), dan pak je al snel €615. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 6% rente. De win is er niet alleen voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Muizen schommelen tussen de €4700 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op pak ‘m beet 2940 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €735,00 (onkosten juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Muizen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119708€3400 – €4200€390
2288013€5225 – €5875€650
3341015€6025 – €6250€800
4389018€6400 – €6775€930
5435019€7000 – €7125€960
6505022€7575 – €8150€1060

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Muizen tref je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Muizen bedraagt 3520 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1850 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2925 kWh zijn dat er 12, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De doorsnee woningbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Muizen?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-muizen

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Muizen vergelijken? Middels tips van onze adviseurs zoek jij zonder problemen een professionele specialist in de regio. Verschillende aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Definieer duidelijk de woning. Het type dak (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Muizen.

 4. Vul contactgegevens in

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om naam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Daaropvolgend verzenden zij de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook certificering (je kunt denken aan IEC keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Muizen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Muizen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Muizen een forfaitaire vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!