Achel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Achel? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. D.m.v. zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze tool vind je veelzijdige details m.b.t. zonnepanelen kopen in Achel!

zonnepanelen installateur 3930
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLimburg
GemeenteHamont-Achel
Postcode39300
Gasverbruik21.280 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€168,32

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Achel april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Hamont-Achel. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Hamont-Achel bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Achel
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen zonder hoge lasten een speciale lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5000), dan is jouw winst al gauw €620. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Achel fluctueren tussen de €4400 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen draait uit op grofweg 2980 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent en/of NLE betaal je hiervoor wel €745,00 (vergoeding april 2024). Via goedkope zonnepanelen in Achel is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119308€3500 – €4375€410
2278013€5150 – €5600€650
3326014€6050 – €6250€725
4405016€6550 – €6825€930
5430020€6950 – €7175€960
6484023€7525 – €8175€1060

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Achel achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Achel is 3540 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1825 kWh moet je rekenen op 8, voor 2825 kWh zijn dat er 12, en voor 3950 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde consumenten kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Achel?

Voor zonnepanelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-achel

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Achel vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan vergelijk je binnen enkele minuten een betrouwbare vakman in jouw eigen buurt. De meeste adviseurs bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf de karakteristieken van de woning. De woning-categorie (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf geeft jou dan relevant zonnepanelen advies in Achel.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Zo komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Daarna ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit uw regio. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar check ook op certificaten en keurmerken (zoals TÜV keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Achel op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Achel
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Achel een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!