Wespelaar

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Wespelaar? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker lees jij toepasbare adviezen m.b.t. zonnepanelen kopen in Wespelaar!

zonnepanelen installateur 3150
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteHaacht
Postcode31500
Gasverbruik22.010 kWh
Stroomverbruik kWh3405 kWh
Gemiddelde energierekening€168,32

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Wespelaar april 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Haacht. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Haacht is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Wespelaar
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4730), dan is het belastingvoordeel al gauw €586. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wespelaar liggen tussen de €5100 en €6200 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in pakweg 2990 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €747,50 (onkosten april 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Wespelaar kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117108€3625 – €4375€380
2293012€5300 – €5800€500
3347015€5900 – €6100€750
4391017€6400 – €6775€900
5430020€6950 – €7150€980
6515023€7400 – €8175€1060

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Vanwege de zonnepanelencheck Wespelaar bekijk jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wespelaar bedraagt 3405 kWh. Hiervoor zijn benodigd om en nabij 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder vind je dunne-film panelen. Dit soort panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Wespelaar?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wespelaar

Installateur zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Wespelaar vergelijken? Geholpen door onze stappenplan vind jij in enkele stappen een professionele vakman in je postcodegebied. Veel specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de verkoopprijs. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf zo specifiek mogelijk de woning. De woning-categorie (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur biedt zo erkend zonnepanelen advies in Wespelaar.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: naam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Daarna ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de aantrekkelijkste prijs, maar check ook op de benodigde certificaten (bijv. ISO certificaat, Recyclage, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Wespelaar op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Wespelaar
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Wespelaar een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!