Attenrode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Attenrode? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Met krachtige zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Dankzij de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. deze pagina ontdek jij bruikbare informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Attenrode!

zonnepanelen installateur 3384
 • Snelle terugverdientijd.
 • Zet het milieu op 1.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteGlabbeek
Postcode33840
Gasverbruik22.490 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€168,97

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Attenrode mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Glabbeek. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Glabbeek kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Attenrode
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4460), dan profiteer je al van een korting van zo’n €553. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor ontvang je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een 6 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Attenrode zitten vaak tussen de €5000 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in om en nabij 3060 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en/of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €765,00 (onkosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Attenrode kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120206€3525 – €4350€410
2305012€5275 – €5825€600
3345016€5900 – €6150€700
4398016€6500 – €6800€900
5431020€6900 – €7225€1020
6500022€7650 – €8000€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Attenrode lees jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Attenrode is 3345 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 10 panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1950 kWh zijn dat er circa 8, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 4000 kWh gaat het om 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. Veel mensen prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer zijn er dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Attenrode?

Voor zonnepanelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-attenrode

Installateur zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Attenrode vergelijken? Aan de hand van de adviezen van onze specialisten heb je vandaag nog een erkende leverancier in jouw eigen buurt. Veel installateurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de verkoopprijs. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf het type huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Kies tevens een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman biedt zo geschikt zonnepanelen advies in Attenrode.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: naam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Vervolgens ontvang je de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de regio. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar wees scherp op de benodigde certificaten (je kunt denken aan CE-keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Attenrode op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Attenrode
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Attenrode verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!