Boekhout

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Boekhout? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en men kan er flink door besparen. Geholpen door de nieuwste zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van deze pagina lees je uitgebreide info die helpen bij zonnepanelen kopen in Boekhout!

zonnepanelen installateur 3890
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Goed voor het milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteGingelom
Postcode38900
Gasverbruik21.150 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€166,31

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Boekhout februari 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Gingelom. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Gingelom is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Boekhout
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten tegen een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4870), dan is jouw winst al gauw €604. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een 6% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Boekhout variëren tussen de €4000 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa zo’n 2850 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Eneco en/of Oxxio betaal je hiervoor wel €712,50 (onkosten februari 2024). Door goedkope zonnepanelen in Boekhout kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117607€3600 – €4350€430
2289013€5050 – €5700€625
3336015€5925 – €6075€700
4389017€6475 – €6625€950
5457020€6950 – €7250€1030
6501022€7675 – €7800€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is een hellingshoek van 36 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Boekhout achterhaal je of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Boekhout is 3475 kWh. Hiervoor heb je nodig plusminus 12 panelen van 300 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2950 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3825 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. De doorsnee mensen verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evengoed kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Boekhout?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-boekhout

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Boekhout vergelijken? Aan de hand van het advies hieronder heb je in een zeer korte periode een betrouwbare specialist in je postcodegebied. Sommige monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur voorziet jou dan van geschikt zonnepanelen advies in Boekhout.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft achternaam, voornaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap verstrekken zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een week volgen er offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar vraag ook om certificering (voorbeelden zijn CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Boekhout op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Boekhout
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Boekhout een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!