Mechelen-Bovelingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Mechelen-Bovelingen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Gebruikmakend van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Wegens het financieel interessante plaatje, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van deze pagina ontdek jij samengestelde details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Mechelen-Bovelingen!

zonnepanelen installateur 3870
 • Lagere energierekening.
 • Verantwoorde investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLimburg
GemeenteHeers
Postcode38700
Gasverbruik21.090 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€165,39

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Mechelen-Bovelingen juli 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Heers. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Heers kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Mechelen-Bovelingen
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4810), dan pak je al snel €596. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met 4 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim vele tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Mechelen-Bovelingen schommelen tussen de €4200 en €5700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa grofweg 2790 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €697,50 (prijspeil juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Mechelen-Bovelingen is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119306€3675 – €4225€410
2303011€5075 – €5600€575
3348016€6050 – €6275€850
4387016€6325 – €6625€900
5451020€7075 – €7225€960
6516022€7700 – €8200€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Mechelen-Bovelingen bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mechelen-Bovelingen bedraagt 3445 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1825 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2925 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Veel woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Mechelen-Bovelingen?

Voor de installatie van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mechelen-bovelingen

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Mechelen-Bovelingen vergelijken? Via onze stappenplan zoek jij zonder problemen een uitstekende installateur in jouw omgeving. Sommige monteurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn daarin van belang. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Mechelen-Bovelingen.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Zo is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Als laatste krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Mechelen-Bovelingen op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Mechelen-Bovelingen
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Mechelen-Bovelingen een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!